Vitalere economie

Leven lang leren

In Noardwest-Fryslân is steeds meer vraag naar personeel, vooral in technische beroepen zoals scheepsbouw. Maar het aantal beschikbare werknemers neemt af. Veel jongeren vertrekken voor hun studie en keren niet terug naar de regio. Hierdoor ontstaat een tekort aan geschoold personeel op mbo- en hbo-niveau. Ook gaan veel ervaren werknemers bijna met pensioen, waardoor belangrijke kennis verloren kan gaan. Dit kan de productiviteit van bedrijven verlagen. We willen dit probleem aanpakken door talent te behouden, nieuwe mensen aan te trekken en kennis binnen bedrijven goed over te dragen.

Onze ambities

  • Leren en werken in de regio Noardwest-Fryslân: We bieden een programma met lessen en stages in de regio. Dit programma vergroot de kans op een baan voor leerlingen, herintreders, mensen die van sector willen veranderen en nieuwkomers op de arbeidsmarkt.
  • Goede begeleiding voor nieuwe medewerkers: Coaches helpen nieuwe medewerkers om snel hun plek te vinden binnen het bedrijf. Dit zorgt voor een goede start en versterkt de arbeidsmarkt in de regio.
  • Werkcarrousel per sector in Noardwest-Fryslân: We brengen in kaart welk talent en welke banen er beschikbaar zijn in de regio. Zo koppelen we potentiële werknemers aan lokale bedrijven.
  • Plan voor arbeidsmigranten: We bieden taallessen en scholing aan arbeidsmigranten om hun talenten in de regio te behouden en zo de arbeidsmarkt te versterken.
  • Academie van Franeker en lokale bedrijven: De academie werkt samen met lokale bedrijven om het onderwijsaanbod in de regio te verbeteren en uit te breiden.

Uitgelicht

Het Goud van Noordwest valt onder Leven Lang Leren In dit programma bundelen overheden, scholen en bedrijven hun krachten om projecten te realiseren die werkgelegenheid creëren, de regio verduurzamen en ondernemers nieuwe mogelijkheden bieden.

Vitalere economie

Programmalijn 1

Rijksoverheid
Gemeente Leeuwarden
Wetterskip Fryslan
Provincie Friesland
Gemeente Harlingen
Gemeente Waadhoeke